xomaterhΤο πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων έχει πραγματικά αναχθεί σε σισύφειο έργο. Δυστυχώς η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο λόγω της έλλειψης σχεδιασμού από την παρούσα δημοτική αρχή.

-Ποια κατάσταση επικρατεί στον Άγιο Βλάση; (περίφραξη)

Όπως όλοι γνωρίζουν οι παράνομες χωματερές έχουν κλείσει με ευρωπαϊκή οδηγία το 2008 καθώς και με την κείμενη εθνική νομοθεσία. Το οριστικό κλείσιμο της παράνομης χωματερής στο Πλάτωμα με δικαστικές αποφάσεις λύτρωσης για την πόλη και την υγεία όλων μας πιστοποιούσε δύο πράγματα: 1) την ανεπάρκεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών που εισέπρατταν ανταποδοτικά τέλη περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και αντί να τα διαθέσουν για την δημιουργία μιας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, όπως έκαναν δεκάδες άλλοι δήμοι στην χώρα λύνοντας οριστικά το πρόβλημα των σκουπιδιών, δαπανούσαν ένα μικρό μέρος για να θάβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί δημιουργώντας μια μεγάλη υγειονομική βόμβα στην Τρίπολη και 2) δεν εκμεταλλεύτηκε ως ευκαιρία η δημοτική αρχή του κου Σμυρνιώτη το κλείσιμο του παράνομου ΧΑΔΑ ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά αντιθέτως «επέπεσε» στις μεταφορές με μεγάλο κόστος για τους δημότες και την δημιουργία της χωματερής στην Αγία Τριάδα. Ακριβώς το ίδιο πράγμα κάνει σήμερα ο κος Παυλής αλλά σε άλλη περιοχή.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας θυμηθούμε εκείνες τις δραματικές συνεδριάσεις στην αρχή του χρόνου, υπό την ασφυκτική πίεση των γεγονότων και με τα απορρίμματα ήδη 3-4 μήνες στο δρόμο. Τι είχαμε πει τότε; Είχαμε μιλήσει για συγκρότηση μιας επιτροπής απ’ όλες τις παρατάξεις, με πρόεδρο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που θα ξεκινούσε από εκείνη τη μέρα έναν αγώνα δρόμου για να βρεθεί μια νόμιμη και εφικτή λύση κοινά αποδεκτή. Ο κος Παυλής αντιθέτως κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων και τόνισε ότι η μόνη λύση ήταν η ανεύρεση ιδιωτικού χώρου όπου θα γίνεται προσωρινά η αποκομιδή των απορριμμάτων και η μεταφορά τους από εκεί σε νόμιμο χώρο. Πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν η περιοχή του Αγίου Βλάση με την σημερινή κατάσταση, δυστυχώς, να ξεπερνά όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει. Σε πρόσφατη αυτοψία διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου και η περιοχή έχει μετατραπεί σε μία ακόμα παράνομη χωματερή προσβάλλοντας έτσι την δημόσια υγεία και την προσωπικότητα των πολιτών της ιστορικής πόλης

Συγκεκριμένα:

(α). ο Άγιος Βλάσης έχει μεταμορφωθεί από χώρος μεταφόρτωσης σε πραγματική χωματερή,

(β) . Δεν υπάρχει περίφραξη , δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας , ενώ το περιβάλλον δέχεται μια υπερβολική δυστυχώς επιβάρυνση.

-Τι γίνεται με το πρόσφατο πρόστιμο των 30.000 ευρώ;

Αυτό το πρόστιμο υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στο Άγιο- Βλάση ήταν αναμενόμενο. Το ερώτημα όμως είναι τι φταίνε οι πολίτες της Τρίπολης να πληρώνουν τα σπασμένα μιας λύσης που από εντελώς προσωρινή έχει γίνει μόνιμη και φως στο τούνελ δεν φαίνεται να υπάρχει. Έκτος όμως από αυτό σήμερα υπάρχει και το εξής παράδοξο. Ο κος Παυλής αν θυμάστε καλά ήταν ένας διαπρύσιος κατήγορος της δημιουργίας της χωματερής στην Αγία Τριάδα και τώρα επέβαλε στους πολίτες της Τρίπολης μια ίδια παράνομη λύση απλά σε διαφορετικό χώρο προσπαθώντας εκ νέου να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί μαζί με την ανεπάρκεια τη δική του αλλά και του αρμόδιου αντιδημάρχου του κου Τότση. Τα συνολικά πρόστιμα που αφορούν και τις δύο χωματερές (Αγία Τριάδα – Άγιος Βλάσης) ξεπερνούν σήμερα τις 200.000,00 ευρώ. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι σε περίπτωση που θα λειτουργούσε η χωματερή στο Πλάτωμα βάσει του τονάζ και των ημερών λειτουργίας της, το ύψος των προστίμων θα άγγιζε τα 2 εκατομμύρια ευρώ τόσα χρόνια δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στα οικονομικά του δήμου. Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι στην περίπτωση οριστικής επιβολής των προστίμων «Να μην τολμήσουν να μετακυλήσουν το βάρος στους πολίτες αλλά να το πληρώσουν οι αρμόδιοι Ανευθυνουπεύθυνοι».

-Γίνεται μεταφορά από το Άγιο Βλάση σε άλλο σημείο;

Δυστυχώς όχι. Οι περιβόητοι διεθνείς διαγωνισμοί μεταφοράς των απορριμμάτων –τους οποίους κατήγγειλα στην Οικονομική Επιτροπή, ως στημένους και ότι δεν θα έχουν καμία τύχη- έχουν όλοι ακυρωθεί ή αποβεί άγονοι, δικαιώνοντας έτσι την θέση της παράταξης. Την ίδια τύχη θα έχει και αυτός που ψηφίστηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή η εξέλιξη

αναδεικνύει περίτρανα την προχειρότητα που χαρακτηρίζει κάθε ενέργεια της σημερινής δημοτικής αρχής.

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει πρόβλημα τους επόμενους μήνες με τόνους απορριμμάτων στους δρόμους της Τρίπολης;

Δυστυχώς για όλους μας και παρ όλο που το απεύχομαι, αυτή είναι μια πιθανή εξέλιξη. Από τη μια η αδράνεια και η έλλειψη σχεδιασμού από την υπάρχουσα Δημοτική αρχή από την άλλη η αντιμαχία του Υπουργού Περιβάλλοντος με τον Περιφερειάρχη μπορεί να μας οδηγήσουν ξανά στο απόλυτο αδιέξοδο. Όπως γνωρίζετε ο σημερινός Υπουργός Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό ενός ΕΣΔΑ που προωθεί στους Δήμους την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Από την άλλη ο Περιφερειάρχης, δικαιωμένος από το συμβούλιο της Επικρατείας, προχωράει ακάθεκτος την συμφωνία με τις ΣΔΙΤ, στα πλαίσια του ΠΕΣΔΑ. Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν από όλο αυτό το μπέρδεμα είναι εύλογα.

Μπορεί ο Δήμος Τρίπολης αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε ένα έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης;

Η απάντηση, κατά τη γνώμη μου, είναι όχι. Ο περιβόητος σχεδιασμός στο Μεγαβούνι μετά και από την αρνητική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου αποτελεί το μεγάλο Βατερλό του κου Παυλή και του κου Τότση, που όπως έχω τονίσει και παλαιότερα είναι ο αντιδήμαρχος που λάμπει δια της ανυπαρξίας του και της απραξίας του. Όλα όσα ευαγγελίζεται ο κος Παυλής για την διαχείριση των απορριμμάτων από το Δήμο, είναι ένα απλό βαυκάλισμα.

Σας θυμίζουμε άλλωστε, ότι πριν εκλεγεί Δήμαρχος, ο κος Παυλής είχε “…4 λύσεις για τα απορρίμματα στο τσεπάκι….” Μόνο που όταν έγινε Δήμαρχος άλλαξε κουστούμι και τις ξέχασε σε αυτό που φορούσε προεκλογικά.

Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει από την παραπάνω τοποθέτησής μας είναι γιατί υπάρχει αυτή η τόσο σφοδρή σύγκρουση Περιφέρειας και Υπουργείου σχετικά με το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου; Κατά τη γνώμη μου ο σχεδιασμός και η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να υπερβαίνει τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τις παρωχημένες κομματικές αντιπαραθέσεις που κουράζουν και οδηγούν σε αδιέξοδα και πάντοτε την πληρώνουν οι πολίτες. Πιστεύω ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα μπορούσαν να βρουν μια συμβιβαστική λύση και το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου να ενταχθεί στο ΕΣΔΑ. Αναρωτηθείτε, γιατί, άραγε, το ΣΔΙΤ της

Περιφέρειας Ηπείρου προχωράει και εντάσσεται στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων;

2. Η Δημοτική αρχή έχει δείξει την πρόθεσή της να κάνει το έργο της ολοκληρωμένης προσωρινής διαχείρισης. Σύμφωνα με αυτό, ποια είναι η θέση σας; Τα περιθώρια στενεύουν.

Τονίζω και πάλι ότι η σημερινή Δημοτική αρχή πάσχει από βαριά ανεπάρκεια σχεδιασμού και προγραμματισμού. Όχι να ολοκληρώσει έργο δε μπορεί αλλά ούτε καν να το προγραμματίσει, ούτε καν να το οραματιστεί. Σας θυμίζω και σας παραπέμπω, για του λόγου το αληθές, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου την εποχή που τα απορρίμματα «κοσμούσαν» την Χριστουγεννιάτικη Τρίπολη το 2014. Τα απορρίμματα πήγαιναν από το Τουρκοδέντρι στο Λέβιδι και μετά στο Μεγαβούνι με τόση ελαφρότητα και πολύ μεγάλη προχειρότητα! Πως λοιπόν μπορούμε σήμερα να τους εμπιστευτούμε ότι έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων; Με βερμπαλισμούς και βαυκαλισμούς δεν γίνονται έργα. O κος Παυλής πολλές φορές εμφορούμενος από τον αέρα της εξουσία μας εγκαλεί ότι κάνουμε πολιτική. Σε αυτό το κρίσιμο θέμα των απορριμμάτων δυστυχώς οι πολίτες έμαθαν ποιος κάνει πολίτική και δεν είναι άλλος από τον κο Παυλή και την παρέα του.

Εμείς ως παράταξη έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι τα περιθώρια στενεύουν. Μετά το Βατερλό του κου Παυλή δηλαδή τον περιβόητο σχεδιασμό στη θέση «Μεγαβούνι» να απορρίπτεται με αρνητική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο και η τόσο σφοδρή σύγκρουση Περιφέρειας και Υπουργείου όπου εντείνεται σχετικά με το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου στη θέση «Παλαιόχουνι», είμαστε έτοιμοι να σας ανακοινώσουμε τη δίκη μας πρόταση. Πρόκειται για την σύνταξη εμπεριστατωμένης μελέτης ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου Τρίπολης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τον νέο ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων). Είμαι σίγουρος ότι παρέμβαση σαν αυτή, θα αποτελέσει αξιόπιστη λύση για το μέλλον, γεγονός που θα αλλάξει τα δεδομένα στο πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος μας.