assets_LARGE_t_420_54427502_type12128«Σεβόμαστε τους θεσμούς της Ευρώπης και τις δανειακές συμβάσεις αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε. Υπάρχουν μνημόνια που είναι επιστολές προθέσεων της απελθούσας κυβέρνησης που δεν δεσμεύουν την χώρα», τόνισε ο επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης κατά τη διάρκεια του άτυπου «ντιμπέιτ» με τον Γκ. Χαρδούβελη στην εκδήλωση του Economist.

“Σεβόμαστε την κα. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε, σεβόμαστε αυτά που λένε αλλά υπάρχει μία ισχυρή πλειοψηφία που συμφωνεί ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει”, υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης. Αντιθέτως, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τα μνημόνια και υπογράμμισε ότι πρόκειται για e-mail προθέσεων που δεν δεσμεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί αν τυχόν παραβιάζουν με τους όρους τους αρχές.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλείται να ανατρέψει τον καπιταλισμό αλλά να συμβάλλει στη διάσωση της κοινωνίας. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουν ότι η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή, αλλιώς υπάρχει πρόβλημα με τη Δημοκρατία κάτι που ενδιαφέρει και τους Ευρωπαίους, υποστήριξε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν υπάρχουν επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με τη Γερμανία, απάντησε: «Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία αλλά δεν είμαστε και κλεισμένοι στα γραφεία μας. Οι διαφορές μας δεν είναι διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας. Θα γίνει συζήτηση με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Σεβόμαστε πάρα πολύ την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε. Θα ζητήσουμε χρόνο, για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας. Θέλουμε να βρούμε μια λύση σε ένα πρόβλημα που είναι αδιέξοδο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

Επισήμανε, επίσης, ότι είναι ανάγκη να τεθεί ένας νέος δημοσιονομικός στόχος, καθώς ο υφιστάμενος στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι ανέφικτος και δεν γίνεται αποδεκτός.

Το Μνημόνιο επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τη μέθοδο του εκβιασμού και χρήζει συζήτησης και εξέτασης για το και πώς έγινε, τόνισε ο κ.Δραγασάκης.

“Οι χώρες τις Ευρώπης πρέπει να κυβερνιούνται με το πιστόλι στο κρόταφο;”, διερωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης τονίζοντας ότι “το μνημόνιο επιβλήθηκε στην Ελλάδα”.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη το τι έγινε στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια χρήζει συζήτησης, ενώ αρνήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει “μυστική διπλωματία”|.

Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αφού τώρα όλο το πλεόνασμα (του προϋπολογισμού) διατίθεται για την εξυπηρέτηση του χρέους. “Αναζητώ έναν οικονομολόγο να μου πει πως θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη”, διερωτήθηκε.

Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε θετικό βήμα την ποσοτική χαλάρωση αλλά όμως σημείωσε “δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ευρώπης”. “Παραμένει η ανάγκη για ποσοτική χαλάρωση προσαρμοσμένη στις επενδύσεις και την ανάπτυξη”, ανέφερε.