Σε «πλατεία προσφύγων Μικράς Ασίας, Γιώργος Καραγιάννης», μετονομάστηκε το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 η γνωστή πλατεία των Φιλικών Τρίπολης, σε ειδική λαμπρή τελετή, που παρευρέθηκε και ο τιμώμενος-προσκεκλημένος Μικρασιάτης επιχειρηματίας των θεαμάτων, Γιώργος Καραγιάννης.

Ο τελευταίος, ζώντας τα δύσκολα παιδικά του χρόνια στην συγκεκριμένη περιοχή, πρόσφυγας γαρ, χρηματοδότησε την κατασκευή πέτρινου μνημείου τιμής και αναγνώρισης για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, στην συγκεκριμένη πλατεία, πιστοποιώντας, τα βαθιά αισθήματά του, για την πόλη, για την περιοχή των Φιλικών και για τους κατοίκους αυτής.

Μία περιοχή, που φιλοξένησε τους μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι, με το πέρασμα των χρόνων, άφησαν με την δράση τους, ισχυρό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, πνευματικό και πολιτιστικό αποτύπωμα σ’ όλη την Τρίπολη.

Είχε προηγηθεί εισήγηση/πρόταση της δημοτικής κοινότητας Τρίπολης και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίπολης, σύμφωνα με την οποία, το κορυφαίο πρωτοβάθμιο αυτοδιοικητικό όργανο, ανακήρυξε επίτιμο δημότη της πόλης τον Γιώργο Καραγιάννη και δεύτερη, πρόσφατη, ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την οποία, η Πλατεία Φιλικών, μετονομάζεται σε «πλατεία προσφύγων Μικράς Ασίας, Γιώργος Καραγιάννης».

Στην τελετή, παρευρέθηκε σύσσωμη η οικογένεια του Γιώργου Καραγιάννη, η οποία και τίμησε με την σειρά της, με αναμνηστικά δώρα, τους εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας.

Εκτός του τιμώμενου προσώπου, χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της Πανπροσφυγικής Ένωσης Αρκαδίας και Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Τσιαμούλος, ο δήμαρχος Τρίπολης, κ. Δημήτρης Παυλής, ο γνωστός σκηνοθέτης, Τάκης Βουγιουκλάκης, ο εκπρόσωπος των σκηνοθετών και των σεναριογράφων, κ. Μυλωνάς και ο δημοσιογράφος, οδοντίατρος, σκηνοθέτης και στιχουργός, κ. Πάνος Καλουδάς.

Στην συγκινητική, σαββατιάτικη βραδιά της ιστορικής μνήμης, συμμετείχαν εκπρόσωποι του κοινοβουλίου, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, των τοπικών συλλόγων, της παν-προσφυγικής ένωσης Αρκαδίας και φυσικά, κάτοικοι της συγκεκριμένης συνοικίας.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με ήχους απ’ την δημοτική φιλαρμονική, κατά την αποκάλυψη του φωτισμένου λογότυπου της πλατείας και με την εντυπωσιακή καύση πυροτεχνημάτων.

*Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

*Απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Νίκου Τσιαμούλου στην εκδήλωση του Σαββάτου.


 

Μία μέρα μετά την τελετή μετονομασίας της Πλατείας Φιλικών σε πλατεία προσφύγων Μικράς Ασίας «Γιώργος Καραγιάννης», εορτάστηκε η ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας στην Τρίπολη την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Στις 10:30 ετελέσθη επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Τρίπολης, εις μνήμην των νεκρών της γενοκτονίας των Ελλήνων στη Μικρά Ασία.

Ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλικών «Η Πανπροσφυγική Ένωση Αρκαδίας» κ. Ν. Τσιαμούλος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας:

Αγαπημένε μου φίλε Γιώργο Καραγιάννη, αγαπητοί συντοπίτες, Αρκάδες, φίλες και φίλοι

 «Η Μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί», είπε ο μέγιστος ποιητής μας  Γιώργος Σεφέρης, κοινωνός των παθών του ελληνισμού. Είναι μια μεγάλη αλήθεια αυτό. Ειδικά οι Έλληνες, έθνος παλαιό και ζυμωμένο με τα δάκρια της ιστορίας, έχουν πολλούς λόγους να πονούν και να πενθούν κάθε φορά που αναθυμούνται.

 Ωστόσο είναι επίσης αλήθεια ότι όπως είπε ο Λουί ντε Λαμαρτέν «η ιστορία διδάσκει τα πάντα, ακόμα και το μέλλον μας». Όσο κι αν οι μνήμες μας πονάνε, πρέπει να βυθιστούμε στα νερά τους αν θέλουμε να μην ζήσουμε ξανά και ξανά και πάλι τα ίδια λάθη και τα ίδια πάθη. Το μέλλον μας εξαρτάται από την γνώση του παρελθόντος.

 Οι δικές μας οι γενιές αυτό το μαθαίνουν εν θερμώ. Εδώ, στην ιστορική Τρίπολη, που τόσο ανεξίτηλες είναι οι μνήμες της προσφυγιάς, μεριμνούμε πάλι για ανθρώπους που έρχονται από τα πέρατα του κόσμου, χτυπημένοι από τη μεγαλύτερη μάστιγα, τον πόλεμο. Όλη η Ελλάδα καλείται πάλι να ορθώσει το ανάστημά της, πληγωμένο από χρόνιες οικονομικές αποστραγγίσεις  και να περιθάλψει τους πονεμένους αυτής της γης.

 Φυσικά και στην παρούσα ιστορική συγκυρία είναι η σιωπή των φίλων μας που πονάει περισσότερο από την κραυγή των εχθρών. Το γεγονός ότι φίλιες χώρες, μας υποχρεώνουν να αντέξουμε μόνοι μας, το βάρος της πιο πολυάνθρωπης και μαζικής προσφυγικής ροής της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, ξεπερνάει τα όρια του σχεδιαστικού λάθους. Δεν είναι όμως ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος κατάλληλος να επεκταθούμε. Αναγκαστικά θα αρκεστούμε επί του παρόντος, να πούμε ότι η Τρίπολη όπως και όλη η Ελλάδα διαχρονικά διδάσκει την ανθρωπιά εν τοις πράγμασι, όχι με λόγια αλλά με έργα.

 Σήμερα βρισκόμαστε εδώ ακριβώς, στην Πλατεία των Προσφύγων της Μικράς Ασίας “ Γιώργος Καραγιάννης “ όπως την ξαναβαφτίσαμε χθες σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην μεγάλη λίμνη της μνήμης. Η Πλατεία αυτή, ιστορική και έμφορτη αληθείας και αναμνήσεων, μέσα από τις μέριμνες και τις φροντίδες και του Συλλόγου της Πανπροσφυγικής Ένωσης Αρκαδίας όσο και των λοιπών φορέων, γίνεται ορίζουσα της Τρίπολης, γίνεται σύμβολο της μίας πατρίδας, του ίδιου του ελληνισμού.

 Ωστόσο η συμβολή ανθρώπων κύρους και εμβέλειας όπως ο φίλτατος Γιώργος Καραγιάννης χρήζει περισσής μνείας. Η Ελλάδα κατοικεί μέσα στις καρδιές των ανθρώπων της, ακόμα κι όταν οι τόποι της πληγώνονται. Έχουμε ως έθνος παράδοση στην ευεργεσία. Οι εξέχουσες προσωπικότητες – στο διηνεκές της ιστορίας μας – πάντα μεριμνούσαν για την ιδιαίτερη και ιδιαίτατη πατρίδα τους. Όμως οι καιροί που ζούμε είναι βαθύτατα υλιστικοί, βαθύτατα αντιπνευματικοί. Όταν λοιπόν κάποιος, θέτει εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας του, του τόπου του, όχι παρασυρμένος από το γενικό κλίμα, όπως παλαιότερα, αλλά κόντρα στο ψυχοφθόρο «πνεύμα των καιρών» που προτάσσει το ίδιο συμφέρον, αξίζει διπλά συγχαρητήρια.

 Αγαπητέ Γιώργο Καραγιάννη, όλοι οι παριστάμενοι και όχι μόνον γνωρίζουν την επιτυχημένη σου επιχειρηματική και καλλιτεχνική πορεία. Αποτελείς έναν πυλώνα του πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας, είναι γνωστό αυτό. Κι όμως στέκεις πάντα στο πλευρό της Τρίπολης, στο πλευρό του Σωματείου που ίδρυσε ο πατέρας σου Γιάννης Καραγιάννης όπου σήμερα έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος,  πάντα έχεις ευήκοο νους όταν πρόκειται για έργα μνήμης και ιστορικής συνέχειας της ιδιαίτερης πατρίδας σου. Αυτό δεν είναι αυτονόητο, κάθε άλλο. Σε καιρούς που η ιδιώτευση έχει αναχθεί σε στάση ζωής, το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι του δικού σου ηθικού αναστήματος που επιμένουν να προσφέρουν στον τόπο τους, είναι μια μέγιστη παρηγοριά. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πέρα από αυτή καθεαυτή την αξία της προσφοράς σου, μεγαλύτερη ακόμα αξία έχει το παράδειγμά σου.

 Αυτό το παράδειγμα θέλουμε να κάνουμε γόνιμο, εξ ου και ο Δήμος Τρίπολης αποφάσισε να μετονομασεί την πλατεία αυτή σε
« Πλατεία Προσφύγων Μικράς Ασίας “ Γιώργος Καραγιάννης “.

 Ναι,  θέλουμε να  τιμηθεί η προσφορά σου. Ακόμα όμως περισσότερο, θέλουμε να γίνει η τιμή αυτή κίνητρο προσφοράς, να γίνει το παράδειγμά σου φάρος που θα εξακτινίζει το φως του από εδώ, από αυτήν την πλατεία, και θα φωτίζει τους δρόμους κι άλλων ανθρώπων, κι άλλων συνοδοιπόρων που θα θελήσουν να συμβάλλουν στο συνολικό καταπίστευμα που ονομάζεται «ελληνισμός».

 Η σημερινή ημέρα Εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τούρκικο κράτος, είναι μια Εθνική γιορτή μνήμης των προσφύγων της Μικράς Ασίας, που μετουσιώνεται σε δράση. Δεν έχει νόημα ασφαλώς να στεκόμαστε μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα και να αναθυμόμαστε πίκρες και πόνους του παρελθόντος. Το ζωντάνεμα της μνήμης έχει νόημα και υπόσταση όταν γίνεται αφορμή για ενεργή και εναργή δράση.

 Όπως εσύ πρόσφυγα, Γιώργο Καραγιάννη ποτέ δεν αφέθηκες στην μεμψιμοιρία, αντιμετωπίζοντας  την ζωή με θάρρος, με όραμα και στόχους, έτσι κι εμείς, όλοι, να ξέρεις ότι θα χτίσουμε επάνω στα θεμέλια που έθεσες και θα αντικρίζουμε πάντα το μέλλον κατάματα.

 Ελπίζω και εύχομαι το παράδειγμά σου να φωτίζει τον δρόμο των νέων ιδιαίτερα ανθρώπων και να τους διδάσκει πως οι στόχοι κατακτώνται με όραμα στην καρδιά, σύνεση στο νου και ισχυρή προσήλωση στις ρίζες μας.

Να είσαι πάντα καλά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Τσιαμούλου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού για τους πρόσφυγες.

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας Γ. Παπαηλιού και ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας έδωσαν το μήνυμα τις ημέρας μέσα από δηλώσεις που έκαναν μπροστά στο μνημείο.

*Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση και απόσπασμα από την ομιλία του κ. Νίκου Τσσιαμούλου.