one_stop_shopΟι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας (ένας σε κάθε Περιφέρεια), θα παρέχουν υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις και θα αναλάβουν ανάλογα με τις ανάγκες και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της εκάστοτε Περιφέρειας αναφοράς να παρέχουν υπηρεσίες όπως: 

  • Πληροφόρηση και ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά και τους σκοπούς της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
  • Παρακίνηση και υποστήριξη της σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων με την παροχή υπηρεσιών κινητοποίησης, υποστήριξης και συμβουλευτικής (coaching και mentoring)
  • Παροχή υπηρεσιών θερμοκοιτίδας που θα προσφέρουν κοινή επιχειρηματική έδρα, ή/και συμβουλευτική στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, κοινή διοικητική και λογιστική υποστήριξη, εξειδικευμένες υπηρεσίες επιχειρηματικής συμβουλευτικής ή μέρος αυτών κλπ.

Επιπρόσθετα οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα επιδιώκουν:

  • την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, μέσω της προώθησης τοπικών συμφωνιών συνεργασίας (local pacts) μεταξύ των Κοινωνικών επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων
  • τη δικτύωση των Κοιν.Σ.Eπ. σε τοπικό επίπεδο, καθώς και τη δημιουργία συστάδων (clusters) κοινωνικών επιχειρήσεων
  • την υποστήριξη διακρατικών συνεργασιών με φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας του εξωτερικού
  • την υποστήριξη νέων κοινωνικών επιχειρηματιών αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα τύπου ERASMUS νέων κοινωνικών επιχειρηματιών.

Σε ποιους απευθύνεται

Αναπτυξιακές Συμπράξεις βάσει του άρθρου 18 του ν. 4019/2011 (ΦΕΚ 216/Α)

Περίοδος υποβολής

από 15/10/2014 έως 28/11/2014

Περιοχή εφαρμογής

Όλη η Ελλάδα

Όροι και προϋποθέσεις

Η ίδια Αναπτυξιακή Σύμπραξη μπορεί να υποβάλει μόνο μία πρόταση στο πλαίσιο της εν λόγω κατηγορίας παρέμβασης.

Εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων μπορεί να είναι:

α) τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, β) οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους, γ) οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις, δ) οι αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 194 του Ν. 3852/2010 (Α’ 87) και της περίπτωσης β’ της παρ. 3  του άρθρου 252 του ν. 3463/2006 (Α’ 114), ε) τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στ) οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Οι φορείς των περιπτώσεων α) β) και γ) δεν δύναται να οριστούν συντονιστές εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων.

Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις δεν μπορούν να αποτελούνται από λιγότερους των τριών Εταίρων, επί ποινή απαραδέκτου, άλλως δεν μπορούν να καταστούν Δικαιούχοι. Ένας φορέας μπορεί να είναι συντονιστής μόνο σε μία Αναπτυξιακή Σύμπραξη σε όλη την επικράτεια. Επιπλέον, ένας φορέας δεν μπορεί να συμμετάσχει σε περισσότερες της μίας Αναπτυξιακές Συμπράξεις στην ίδια Περιφέρεια.

Η σύνθεση της Αναπτυξιακής Σύμπραξης αξιολογείται και θα πρέπει να προκύψει ως αποτέλεσμα διαλόγου από τα κάτω (bottom-up) και συμφωνιών προώθησης και ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας μεταξύ φορέων που δραστηριοποιούνται στην οικεία Περιφέρεια. Θα πρέπει να περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, έναν τοπικό/περιφερειακό φορέα με δημόσιο χαρακτήρα (ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ συλλογικού – δημοσίου συμφέροντος), έναν φορέα  ή τυπικό δίκτυο φορέων της κοινωνίας των πολιτών ή της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας και έναν τοπικό φορέα με γνώση των προβλημάτων της περιοχής και αποδεδειγμένη εμπειρία σε παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Επισημαίνεται, ότι οι εταίροι της Αναπτυξιακής Σύμπραξης πρέπει να έχουν έδρα ή υποκατάστημα εντός των γεωγραφικών ορίων της οικείας περιφέρειας. Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη, μέσω των εταίρων της, πρέπει να διαθέτει σε κάθε περιφερειακή ενότητα του συνόλου της περιφέρειας δομή παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών κατάλληλα στελεχωμένη (κριτήριο αποκλεισμού). Κατ’ εξαίρεση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λόγω της νησιωτικότητας και της πολλαπλής γεωγραφικής διασποράς, δίνεται η δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη να έχει δομή παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών κατάλληλα στελεχωμένη σε τέσσερις κατ’ ελάχιστον περιφερειακές ενότητες, με πρόβλεψη παράλληλα ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού εναλλακτικού μηχανισμού κάλυψης των αναγκών για διαρκή, αδιάλειπτη και άμεση συμβουλευτική υποστήριξη όλων των περιφερειακών ενοτήτων, αδιακρίτως.

Δεδομένου ότι, οι υπηρεσίες θα παρέχονται στο σύνολο της Περιφέρειας η εκάστοτε Αναπτυξιακή Σύμπραξη, με ευθύνη του Εταίρου που θα αναλάβει καθήκοντα Συντονιστή, θα πρέπει να εξασφαλίζει συνεχώς και ομοιόμορφα την άμεση παροχή των υπηρεσιών της και την αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων, διαθέτοντας το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, μέσα και υποδομή.

Προϋπολογισμός

€ 19.466.000