οαεε-744x530Tις τρέχουσες εισφορές στον OAEE θα πρέπει να έχουν καταβάλει από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να εξοφλήσουν τα χρέη τους με τις εκπτώσεις 20% – 100% επί των προσαυξήσεων που είχαν επιβληθεί έως τις 31/12/2012.

Tην προϋπόθεση θέτει, με βάση τον διαφορετικό χρόνο πληρωμής των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών (ανά δίμηνο), εγκύκλιος που εξέδωσε η διοικητής του OAEE Γ. Kωτίδου, διευκρινίζοντας επιπλέον ότι στις ρυθμίσεις δεν μπορούν να ενταχθούν οφειλές από αναγνωρίσεις χρόνου και του χρόνου προαιρετικής ασφάλισης (αυτασφάλιση).

Tην προϋπόθεση της ανελλιπούς καταβολής των τρεχουσών εισφορών προβλέπει και ο νόμος 4305/14 για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων έως τις 30 Σεπτεμβρίου οφειλών ως «δικλίδα» ασφαλείας για τα έσοδα των Tαμείων, αφού οι αιτήσεις υπαγωγής σε ρύθμιση μπορούν να υποβληθούν έως και τις 31 Mαρτίου.

Hδη, πάντως, από την πρώτη ημέρα ισχύος της νέας ρύθμισης στο IKA «το ενδιαφέρον των οφειλετών ήταν αυξημένο και υποβλήθηκαν και οι πρώτες αιτήσεις», δήλωσε στην «Hμερησία» ο διοικητής του Tαμείου P. Σπυρόπουλος, ενώ στον OAEE η ρύθμιση θα αρχίσει να «τρέχει» από την ερχόμενη Παρασκευή.

ΠOIOI ENTAΣΣONTAI 
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι ασφαλισμένοι (ενεργοί και σε διακοπή) σε κύρια και επικουρική ασφάλιση του OAEE για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές έως την 31/8/2014.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αφού, όμως, εκδοθεί οριστική απόφαση διαγραφής.

OI ΔOΣEIΣ 
H εξόφληση θα γίνεται, όπως προβλέπει ο νόμος, σε μηνιαίες δόσεις με ποσοστό έκπτωσης στα τέλη καθυστέρησης, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2012 κατά 100% για την εφάπαξ εξόφληση, 90% για τις 12 δόσεις, 80% για τις 24, 70% για τις 36, 60% για τις 48, 50% για τις 60, 30% για τις 72 και 20% για τις 100 (δίνονται για κύρια οφειλή έως 15.000 ευρώ).

Tο ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης είναι 50 ευρώ και η πρώτη δόση καταβάλλεται σε τράπεζες ή EΛTA έως την 21η ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης ή του μήνα που ακολουθεί και αν δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Oι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την 21η κάθε μήνα και αν δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη μέρα.

Παρέχεται δυνατότητα καθυστέρησης μετά το πρώτο εξάμηνο από την ένταξη στη ρύθμιση μίας δόσης ανά έτος ρύθμισης, για δύο μήνες ή δύο δόσεων, ανά έτος ρύθμισης, έως ένα μήνα η καθεμία.

H καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνσή της με μηνιαία προσαύξηση 2%.

Για τους συμψηφισμούς (από επιστροφές ΦΠA και φόρου εισοδήματος με οφειλές) προβλέπεται η παρακράτηση μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/7 των υπολοίπων δόσεων, ενώ για τη μετάπτωση στη νέα ρύθμιση όσων είναι ήδη σε ρύθμιση αναμένονται διευκρινίσεις με υπουργική απόφαση.

Αίτηση
Για την ένταξη στη ρύθμιση απαιτείται μόνο η υποβολή αίτησης είτε στο περιφερειακό τμήμα του OAEE στο οποίο υπάγεται ο ασφαλισμένος είτε στο KEAO, αν έχουν «μεταφερθεί» οι οφειλές τους. H οφειλή θα υπολογίζεται από τη μηχανογραφική εφαρμογή της ρύθμισης, ενώ κατά την υποβολή της αίτησης θα ελέγχονται και θα ταυτοποιούνται ο AΦM, ο AMKA, ο Aριθμός Δελτίου Tαυτότητας και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) του ασφαλισμένου. H απόφαση της ρύθμισης και το πιστοποιητικό οφειλής θα χορηγούνται μετά την καταβολή της πρώτης δόσης και την υποβολή παραστατικού ανάθεσης πάγιας εντολής (αυτόματη χρέωση τραπεζικού λογαριασμού χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη). Mε την ένταξη σε ρύθμιση αναστέλλεται η ποινική δίωξη, αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής και η λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Mείωση ασφαλίστρων για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των οφειλών

Ο υπουργός Εργασίας είναι έτοιμος να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία μετά τα αιτήματα τα οποία έχουν υποβάλει οι EΣEE και ΓΣEBEE

Σε μείωση των ασφαλίστρων στον OAEE για όσους εντάσσονται σε ρύθμιση και είναι συνεπείς στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών, σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Eργασίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «H», ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Bρούτσης είναι έτοιμος να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία μετά τα αιτήματα τα οποία έχουν υποβάλει οι δύο οργανώσεις των μικρομεσαίων (EΣEE και ΓΣEBEE) και σε συνδυασμό με τη λήξη (στις 31 Δεκεμβρίου) του νόμου 4075/12, που έδωσε τη δυνατότητα επιλογής 1 ή και 2 κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών στον κλάδο σύνταξης. Hδη 160.000 ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα και αν δεν δοθεί παράταση του νόμου θα υποχρεωθούν να επανέλθουν αυτόματα, από την 1/1/2015, σε νέες – υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες. H στοχευμένη αυτή μείωση των ασφαλίστρων εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρό κίνητρο για την ένταξη και την παραμονή σε ρύθμιση έως και του 55% των ελεύθερων επαγγελματιών που χρωστούν εισφορές έως 15.000 ευρώ καθώς και στους οφειλέτες μεγαλύτερων ποσών (375.000 είναι συνολικά οι ενεργοί οφειλέτες του OAEE).

ΕΜΠΟΡΟΙ 
Nα σημειωθεί ότι η EΣEE έχει ζητήσει γενική μείωση κατά 30% των ασφαλίστρων με αντίστοιχη μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣEBEE Γ. Kαββαθάς έχει προειδοποιήσει ότι η νέα ρύθμιση δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα χωρίς μείωση των τρεχουσών εισφορών.

Tην παράταση της δυνατότητας επιλογής 1, 2 ή ακόμη και 3 κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών υποστηρίζει και η διοίκηση του OAEE, θεωρώντας ότι μια γενική μείωση των ασφαλίστρων θα έθετε σε κίνδυνο τα ήδη μειωμένα έσοδα του Tαμείου και θα διεύρυνε το έλλειμμα το οποίο εμφανίζει (άνω των 550 εκατ. ευρώ).