Την προηγούμενη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά περί επίσπευσης των διαδικασιών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάποιοι γνώριζαν ήδη τι θα συμβεί. Ο λόγος για τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών που είχαν ενημερωθεί, από τον Γκ. Χαρδούβελη, για την ειλημμένη απόφαση του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της «κλειστής» συνεδρίασης του Eurogoup.
Η ενημέρωση ήταν -αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- ένας από τους μοχλούς πίεσης που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να αλλάξει η θέση κρατών-μελών και τρόικας για 6μηνη παράταση του μνημονίου. Και -εκ του αποτελέσματος- πέτυχε.
Νωρίς το απόγευμα ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες η εκκίνηση της διαδικασίας περί 2μηνης παράτασης στο μνημόνιο. Λίγο αργότερα και χιλιάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, στην Αθήνα έγιναν και οι επίσημες ανακοινώσεις για την διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου.
Ο 2ος μοχλός πίεσης
Η διαπραγμάτευση για να αλλάξει η θέση περί 6μηνης παράτασης είχε ξεκινήσει όμως -σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές- πριν από το Eurogroup. Η ελληνική αποστολή υπό τον ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελη με την συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου και του ΓΓ του ΥΠΟΙΚ Τάσου Αναστασάτου είχε ένα καθοριστικό, εκ του αποτελέσματος, ραντεβού με τον νέο Επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων και πρώην ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Πιέρ Μοσχοβισί.
Εκεί ετέθη το ζήτημα της 2μηνης παράτασης ως μόνη διέξοδος για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της. Στο τέλος Μαρτίου, εξήγησαν, πρέπει να πληρωθούν 4,5 δισ. ευρώ. Και τα λεφτά αυτά απαιτούν τις δόσεις που εκκρεμούν.
Για να έχουν φτάσει όμως στον λογαριασμό της ΤτΕ εγκαίρως, πρέπει η αξιολόγηση και η απόφαση να ληφθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μοσχοβισί αντελήφθη την σημασία του χρόνου και στήριξε εντός της συνεδρίασης του Eurogroup το ελληνικό αίτημα…
Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας ξεκινούν να «μεγεθύνονται» το Μάρτιο. Υπάρχει ανάγκη πληρωμής σωρευτικά στο 3μηνο 4,5 δισ. ευρώ (σημ. 2,5 δισ. ευρώ μόνο μέσα στον Μάρτιο) κυρίως λόγω της υποχρέωσης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ. Ακόμη 625 εκατ ευρώ προστίθενται τον Απρίλιο και 1,09 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Η πίεση τον Ιούνιο αυξάνεται με ακόμη 2,62 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Τον Ιούλιο τα πράγματα γίνονται… χειρότερα, καθώς πρέπει να πληρωθούν 5,12 δισ. ευρώ μαζί με 3,5 δισ. ευρώ προς την Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πλέον στο καλύτερο σενάριο θα λάβει από τον Φεβρουάριο και μετά το 1,8 δισ. ευρώ που είναι η τελευταία δόση του EFSF, τα 3,5 δισ. ευρώ από την διπλή δόση του ΔΝΤ, ενώ εκκρεμεί και η αποπληρωμή κερδών “ακούρευτων” ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες ανά την Ε.Ε. ύψους 6 δισ. ευρώ εκ των οποίων επιχειρείτο να φτάσει το 2014 τα 1,8 δισ. ευρώ….
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας Πειραιώς, το σύνολο των λήξεων εντός του 2015 είναι 24,5 δισ. ευρώ και το 2016 είναι 6,2 δισ. ευρώ. Όσο για τις δόσεις που απομένουν, από την Ε.Ε. το 2015 αναμένονται 20 δισ. ευρώ και το 2016 ακόμη 3,4 δισ. ευρώ μαζί με τα κέρδη που διακρατούν κεντρικές τράπεζες της ΕΕ από τα “ακούρευτα” ελληνικά ομόλογα.
No Comments