tsiamΚυρίες και Κύριοι,

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, που ο Δήμος μας έχει απέναντί του, είναι απαραίτητη μία προϋπόθεση σε ότι κάνουμε. Η συλλογική προσπάθεια. Μοναχικές διαδρομές οδηγούν σε αδιέξοδα και δεν φέρνουν το αποτέλεσμα που έχει ανάγκη ο τόπος.Στις 17 Οκτωβρίου 2013 διοργανώθηκε μία εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Τρίπολης ως πολιτιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Εκεί ο Δήμαρχος αυθαίρετα και με αστήριχτες δικαιολογίες απέκλεισε εκλεγμένους εκπροσώπους της κοινωνίας, στο δημοτικό συμβούλιο, να εκθέσουν τις απόψεις τους. Ουσιαστικά τί έκανε? Απέκλεισε τη δυνατότητα για μία ευρύτερη δημόσια υποστήριξη της προσπάθειας αυτής.

Μπροστά στην  ανάγκη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και συνεργασίας για το εγχείρημα, ο κ. Σμυρνιώτης λειτούργησε φοβικά, με την αναχρονιστική λογική των αποκλεισμών και των εγωισμών. Έβαλε, πάνω απ όλα, το μικρό “εγώ του” αγνοώνας το μεγάλο “εμείς”. Απέδειξε, για ακόμη μια φορά, ότι είναι “ο Δήμαρχος του εγώ”.

Γιατί φοβάστε κ. Σμυρνιώτη τη συλλογικότητα? Τί σας φοβίζει στον ανοικτό, δημόσιο διάλογο επιχειρημάτων; Γιατί επιλέγετε το δρόμο της αδιαφάνειας και των αποκλεισμών; Γιατί επιχειρείτε να εγκλωβίζετε το Δήμο σε παθογενείς νοοτροπίες άλλων εποχών;

Θα δώσω την απάντηση για τους φόβους σας σε μία λέξη. Εξουσία. Αισθάνεστε ότι έχετε εξουσία. Και αυτή η αίσθηση σας παρασύρει σε λάθος δρόμο. Σε λάθος αποφάσεις. Βλέπετε τη  μικρή εικόνα και χάνετε τη μεγάλη. Όπως δυστυχώς συνέβη σε πολλές αποφάσεις και ενέργειές σας κατά τη διάρκεια της θητείας σας.

Κυρίες και Κύριοι,

Υπάρχουν πρωτοβουλίες που η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη τους δίνει την αναγκαία ώθηση ώστε αυτές να υλοποιηθούν. Η προσπάθεια να είναι η Τρίπολη η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, μετά την πόλη της Πάφου στην Κύπρο, κινητροδοτεί όλες τις δυνάμεις του τόπου μας.

Για να πετύχουμε χρειάζονται στέρεες βάσεις, διορατικός σχεδιασμός, πειθαρχία στο στόχο και κατάλληλη στρατηγική διεκδίκησης. Τα οφέλη από μία επιτυχή κατάληξη είναι προφανή, όχι μόνο για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη αλλά και ευρύτερα για τη χώρα μας.

Σε μία τέτοια προσπάθεια λοιπόν, δεν χωρούν μικροψυχίες, μικροπολιτικοί συμβιβασμοί ή μικροκομματικά συμφέροντα. Όσο περισσότερο απαλλαγμένοι είμαστε από αυτές τις αδυναμίες, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες που έχουμε για να φέρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η πολιτισμική σημαντικότητα της πατρίδας αυτής που μας γέννησε και μας κρατά κοντά της είναι μοναδική. Πιστεύω πως μέσα από τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2021, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία για ένα ρεαλιστικό όραμα ανάπτυξης της Τρίπολης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Μία σειρά δράσεων και συνεργειών θα φέρει μόνο οφέλη στην τοπική οικονομία. Και αν η τοπική οικονομία δυναμώσει θα δυναμώσει και η κοινωνία μας. Αρκεί να είμαστε ώριμοι να αξιοποιήσουμε τη συλλογική γνώση. Να ξεχάσουμε τους αποκλεισμούς. Να επενδύσουμε στη διαφάνεια. Να στοχεύσουμε ψηλά, πάνω από τη μετριότητα. Να αποδεχθούμε τις προκλήσεις που μέσα από αυτές γινόμαστε καλύτεροι.

Η Τρίπολη το αξίζει για τη μυθολογία της, την ιστορία της, την παράδοση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το λαογραφικό της πλούτο. Αξίζουμε όλοι μία πόλη που πρωταγωνιστεί και δεν ακολουθεί. Αξίζουμε όλοι μία πόλη που ο σεβασμός και η ανάδειξη της ιστορίας της είναι το κλειδί του μέλλοντός της.

Κυρίες και Κύριοι,

Αυτά τα λόγια φοβήθηκε ο κ. Σμυρνιώτης. Φοβήθηκε τη συναίνεση, τη διαφάνεια, τη συλλογική στήριξη, σε μία προσπάθεια που ανήκει σε όλους τους συμπολίτες μας. Σε μια προσπάθεια που δεν έχει την ιδιοκτησία του ενός. Αλλά, αντίθετα, επιβάλλει τη συμμετοχή όλων.

Διότι μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Μόνο έτσι μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την αξία των προσπαθειών μας. Με συλλογικότητα και συνεργασία.