737942e9530c13fa4d31add188e18ec9_M.jpg,qt=-62169984000.pagespeed.ce.ax2Tm6bHJ3“Οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν εντός του 2015” επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση της σημερινής  – απολογιστικής – διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Πηγές της ελληνικής αποστολής επισήμαναν σχετικά ότι  συμφωνούν και οι θεσμοί σε αυτό το σενάριο καθώς  δεν τους άρεσε η εμπειρία της Κύπρου.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι  το νέο υπερταμείο απασχόλησε την σημερινή διαπραγμάτευση  ότι συγκεντρώνεται το ποσό, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πως θα  λειτουργεί και τι μορφή θα έχει. Επίσης δεν έχουν καταλήξει για το πώς θα ενταχθούν τα υφιστάμενα έργα που τρέχουν από το  ΤΑΙΠΕΔ.

Επί τάπητος τα προαπαιτούμενα

Ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκαν και τα  προαπαιτούμενα  αλλά και οι μεταρρυθμίσεις  που εκκρεμούν και πως θα κατανεμηθούν στον χρόνο. Έφεραν ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να υπάρξει αναβολή στις αποφάσεις για την  φορολογία στους αγρότες, καθώς είναι  υφεσιακό μέτρο (σ.σ. σχετική προαναγγελία έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ΦΠΑ 13% για τους  κατ επάγγελμα αγρότες και 50% προκαταβολή φόρου).

Επίσης οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για προσπάθεια μεταφοράς των αποφάσεων για τα εργασιακά  για αργότερα. Συγκεκριμένα εξήγησαν ότι πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μετά  να γίνουν οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.  Θα αρχίσει μία διαβούλευση με φορείς, διεθνείς και εγχώριους, περιλαμβανομένου του ILO τον Σεπτέμβριο με στόχο πρώτα έναν νόμο  μόνο για τις συλλογικές συμβάσεις και εν συνεχεία άλλον νόμο για τις  απεργίες  και τις ομαδικές απολύσεις.

Ανακεφαλαιοποίηση μαζί με κόκκινα δάνεια

Ο υπουργός Οικονομίας Γ Σταθάκης, μετά το τέλος της συνάντησης έκανε  σαφές  ότι οι αποφάσεις για  την ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να συνδυαστούν χρονικά με αυτές  για τα  κόκκινα δάνεια. Τα δύο θέματα – είπε – θα επιλύουν μαζί   γιατί αλληλοεπηρεάζονται.  Ωστόσο, αρμόδια στελε΄χη έκαναν σαφές ότι οι συζητήσεις για το θέμα έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους.

Αύριο  νέος γύρος με αρχή την  ύφεση

Ο νέος – δεύτερος –  γύρος ξεκινά αύριο Πέμπτη με επίκεντρο την ύφεση που ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί. Η συνολική στάση της ελλάδας που πρέπει να συμφωνήσει πλέον σε πολύ λίγο χρόνο για να προλάβει την 20η Αυγούστου θα οριστικοποιηθεί σήμερα  σε σύσκεψη ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Πρωθυπουργό.