sta-296-dis-oi-anagkes-twn-ellinikwn-trapezwn.w_lΤο πρώτο τεστ των αγορών θα περάσουν σήμερα Δευτέρα τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών της Ευρωζώνης δια χειρός ΕΚΤ, με τους αναλυτές να εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το πώς θα αξιολογηθούν από τους επενδυτές.

“Η ΕΚΤ πέρασε την Κυριακή το δικό της stress test, η άσκηση μοιάζει αξιόπιστη σε πρώτη ανάγνωση”, υποστήριξε ο Νίκολας Βερόν του think-tank Bruegel, αν και προειδοποίησε ότι η τελική ετυμηγορία δεν θα δοθεί πριν τις αρχές του 2015, οπότε οι τράπεζες θα δημοσιεύσουν τους ισολογισμούς του 2014 που θα ενσωματώνουν τα ευρήματα των ελέγχων της ΕΚΤ, όπως την αναθεωρημένη προς τα κάτω αξία των στοιχείων ενεργητικού και το αυξημένο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με τον Φιλίπ Μποντερό της Pimco, οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά καθώς ένα σύννεφο αβεβαιότητας που αιωρούνταν εδώ και καιρό πάνω από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ήρθη. “Μερικές από τις πιο αδύναμες τράπεζες μεταφέρονται πλέον από την εντατική στην ανάνηψη”. “Πολύ θετικά” χαρακτήρισε τα αποτελέσματα η JP Morgan, προβλέποντας ανοδική αντίδραση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, των γερμανικών Deutsche Bank και Commerzbank και της αυστριακής Erste Bank. Ο δε επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι ο έλεγχος της ΕΚΤ σηματοδοτεί το τέλος της τραπεζικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Περισσότερο επικριτικός εμφανίστηκε ο Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην οικονομικός σύμβουλος του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο που είπε ότι “Η ΕΚΤ έβγαλε στη σέντρα λιγότερο σημαντικές τράπεζες σε λιγότερο σημαντικές χώρες και έδωσε στις γερμανικές τράπεζες πιστοποιητικό καλής υγείας”. Ο Νιλ Γουίλιαμσον της Aberdeen Asset Management σημείωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν πόσο επιεικείς ήταν οι εθνικές εποπτικές αρχές με τις τράπεζες στο παρελθόν, αν σκεφθεί κανείς ότι τα επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν κατά 15% (στα 879 δισ. ευρώ) μόνο και μόνο επειδή εφαρμόστηκε ένας κοινός ορισμός.
Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν στο ότι οι ιταλικές τράπεζες είναι οι μεγάλες χαμένες της άσκησης, καθώς εννέα από τους 25 ομίλους που απέτυχαν προέρχονται από την Ιταλία, έστω και αν μόνο 4 εμφανίζουν ακόμα κεφαλαιακό κενό. Η Monte dei Paschi di Siena που εμφανίζει την μεγαλύτερη “τρύπα” από τους 25 (2,1 δισ. ευρώ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι προσέλαβε τις UBS και Citigroup για να την συμβουλέψουν πώς θα κλείσει την “τρύπα”, ενώ αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας επέκριναν συγκεκριμένες παράμετρους των stress tests, υποστηρίζοντας ότι ήταν “αδικαιολόγητα σκληρές” για τις τράπεζες της χώρας. Εκτός από την Monte dei Paschi, πιέσεις αναμένεται να δεχθεί και η μετοχή της Banco Comercial Portugues.
Τέλος, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, εάν τα stress tests είχαν διενεργηθεί με βάση τον λεγόμενο fully-loaded δείκτη ιδίων κεφαλαίων όπου δεν λαμβάνονται υπόψη εργαλεία κεφαλαιακής ενίσχυσης (των οποίων η χρήση θα εξαλειφθεί σε βάθος χρόνου βάσει των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, όπως ο αναβαλλόμενος φόρος και οι υπεραξίες (goodwill), τότε ο αριθμός των μετεξεταστέων τραπεζών θα ανέβαινε στις 34.