Συζήτηση  και  λήψη  απόφασης  επί  του  Νομοσχεδίου   του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναφέρεται στη “ρύθμιση θεμάτων εποπτείας και ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων”, έγινε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, στις 17- Μαρτίου 2023.

Τοποθέτηση Νίκου Τσιαμούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό και αυτό παρέχεται όλα αυτά τα χρόνια μονοπωλιακά από φορείς κοινής ωφέλειας. Το νομοσχέδιο που έρχεται στην Βουλή, κατά τη γνώμη μου επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του νερού της ύδρευσης και της αποχέτευσης και έτσι από κοινωνικό αγαθό που είναι σήμερα το νερό θα μεταλλαχτεί σε προϊόν συναλλαγής. Δεν πιστεύω κανέναν Υπουργό ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί ειδικά με την νέα ρυθμιστική αρχή ενέργειας ύδρευσης αποχέτευσης ενέργειες αποβλήτων και υδάτων η οποία σίγουρα θα ανοίξει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Ο έλεγχος έτσι αλλάζει σκοπό και στόχος θα είναι το κέρδος όπως έχει κάθε ιδιωτικός φορέας.

Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική εκμετάλλευση του νερού και αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, οι οποίες  περνούν υπό τον έλεγχο μιας νέας Ανεξάρτητης Αρχής, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Αυτά θα έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα αποθέματα νερού όλο και λιγοστεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Δείτε παρακάτω το βίντεο από το Δημοτικό συμβούλιο:

Συνέντευξη Νίκου Τσιαμούλου στη ΔΡΤ 91,5:

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και την εκπομπή “Επί της ουσίας” με τους δημοσιογράφους Μηνά Αρτόπουλο και Δημήτρη Μανιατάκο μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης “Τρίπολη-Αλλάζουμε τα δεδομένα” κ.Νίκος Τσιαμούλος.

Μιλώντας για τα όσα συζητήθηκαν στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ανέφερε:

“Με φόρα δυστυχώς έρχονται πολλά νομοσχέδια, όχι μόνο αυτό. Οδεύουμε προς εκλογές και έρχονται τα νομοσχέδια το ένα πίσω από το άλλο. Αυτό σε μικρογραφία συμβαίνει και στον Δήμο μας. Μας είπαν θα συζητήσουμε ένα θέμα- αυτό του νερού – και έφεραν 3-4 ακόμα”.

“Το νερό είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση του νερού και αν αυτό καταστεί δυνατό το νερό από δημόσιο αγαθό θα είναι πλέον ένα εμπόρευμα”

“Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική εκμετάλλευση του νερού. Πιθανό να έχουμε υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και αύξηση στα τιμολόγια”

“Αυτό το θέμα το τόσο σοβαρό, το φέρνει για ακόμα μια φορά μια άλλη παράταξη και όχι η Δημοτική Αρχή, που δεν θέλει να σπάει αυγά με την κυβέρνηση. Συγχαίρω την παράταξη του κ.Γούργαρη που έφερε το θέμα αυτό προς συζήτηση”

Πηγή: https://www.drt915.gr

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη: