Βασικοί Άξονες Παράταξης

Η παράταξη

Φίλες και Φίλοι,

 Πρίν από τέσσερα χρόνια δημιουργήσαμε την ανεξάρτητη παράταξη “Τρίπολη – Αλλάζουμε τα Δεδομένα”, για να δώσουμε μια νέα πνοή ανάπτυξης και προοπτικής στο Δήμο μας.

“Ασκήσαμε εποικοδομητική αντιπολίτευση με δημιουργική κριτική στη Δημοτική Αρχή. Καταθέσαμε τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.”

 Με τη συνεργασία ομάδων εθελοντών και ειδικών, παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας, βασισμένο σε ρεαλιστικούς άξονες παρεμβάσεων. Τί είναι δηλαδή εφικτό να γίνει, με σχέδιο και προγραμματισμό,  για τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου. Προβλήματα που για πολλές δεκαετίες μέχρι σήμερα συναντούν αδιέξοδα.

 Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ως οφείλαμε, ασκήσαμε εποικοδομητική αντιπολίτευση με δημιουργική κριτική στη Δημοτική Αρχή. Καταθέσαμε τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και να δώσουν ελπίδα για κάτι καλύτερο.

 Σήμερα, επικοινωνούμε μαζί ώστε να σας ενημερώσουμε για τη δουλειά που έγινε, τις προτάσεις μας και τις λύσεις, σε όλα αυτά που πιστεύουμε ότι αλλάζουν τα δεδομένα στο Δήμο της Τρίπολης.

Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη.

 

Ο επικεφαλής της παράταξης και Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης

Νίκος Τσιαμούλος

 

 

Δράσεις Παράταξης

 • Σκουπίδια – Ανακύκλωση

  Οι θέσεις μας

  • Οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της Τρίπολης που είναι η συλλογή των απορριμμάτων .
  • Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με την ενίσχυση της διαδικασίας ανακύκλωσης.
  • Ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών των σχολείων του Δήμου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

   

  Σαφής, και αναλυτική ως προς τον αριθμό και τη δυναμικότητα των επί μέρους μονάδων που απαιτούνται για να δοθεί ολοκληρωμένη λύση, με ιδιαίτερο βάρος στον προϋπολογισμό του κόστους επένδυσης τυποποίησή τους. Πάντοτε με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα που κατασπαταλείται τα τελευταία χρόνια στο θέμα αυτό.

  Η αντιπολιτευτική μας τακτική

  Η ελλιπής διαχείριση των απορριμμάτων έχει αναχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα στο Δήμο της Τρίπολης,  λόγω της έλλειψης κατάλληλου σχεδιασμού από την παρούσα δημοτική αρχή και έχει προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των συμπολιτών μας. Όλοι γνωρίζουν, ότι οι παράνομες χωματερές θα έπρεπε να έχουν κλείσει με ευρωπαϊκή οδηγία εδώ και μια δεκαετία και στη θέση τους να λειτουργούν περιβαλλοντικά φιλικές μονάδες επεξεργασίας και διάθεσης των απορριμμάτων..

  Η παράταξη «Τρίπολη – Αλλάζουμε τα Δεδομένα», αναγνωρίζοντας την περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική κρισιμότητα του προβλήματος, με τεράστιες συνέπειες στην δημόσια υγεία των συμπολιτών μας εκπόνησε μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση στον Δήμο Τρίπολης σε συνεργασία με έγκριτους επιστήμονες (Χρήστος Στάθης, Περιβαλλοντολόγος, M.Sc., ειδικός σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων).

  Η πρότασή μας καταδεικνύει την οριστική λύση με τη μορφή πολλαπλών δράσεων διαχείρισης (την ενίσχυση της πρόληψης, τη μείωση και της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων ) με τελικό στόχο την αποτελεσματική επεξεργασία των απορριμμάτων, ώστε ένα μικρό ποσοστό αυτών να οδηγείται προς ταφή.

  Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκαν μία σειρά εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως Πράσινα Σημεία και ΚΑΕΔΙΣΠ, κέντρα διαλογής (ΚΔΑΥ), μονάδες κομποστοποίησης, μονάδες επεξεργασίας (ΜΕΑ), ΧΥΤΥ και – υπό προϋποθέσεις – σταθμοί μεταφόρτωσης (ΣΜΑ).

 • Νεκρά Χωριά

  Οι θέσεις μας

  • Προτυποποιημένη σηματοδότηση στην είσοδο των χωριών ,καθαριότητα και φωτισμός, αποκατάσταση οδικού Δικτύου και διάνοιξη αγροτικών οδών.
  • Διάνοιξη Ρεμάτων-Αποστραγγιστικά Έργα στις παραγωγικές αγροτικές περιοχές και Πρόγραμμα Αποχέτευσης σε όλα τα χωριά του Δήμου που δε διαθέτουν.
  • Δωρεάν πρόσβαση στο Internet σε όλα τα χωριά.

   

  “Άμεση αποκατάσταση των σχέσεων αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης της Δημοτικής Αρχής με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και ενίσχυση της συνεργασίας με όλους τους θεσμικούς φορείς του Δήμου ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας στα χωριά.”

  Η αντιπολιτευτική μας τακτική

  Στην τριετία 2014-2017 δώσαμε μάχες σε πολλά μέτωπα (αντιπολιτευτική τακτική) με σκοπό την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των χωριών του Δήμου μας με προτάσεις ουσίας που περιελάμβαναν  από έργα υποδομής έως και πρόταση για μείωση αντικειμενικών αξιών.

  Έγιναν εισηγήσεις για την ανακατασκευή και επιδιόρθωση επικίνδυνων επαρχιακών δρόμων (Γαρέα – Μαύρικι, Βέρβενα, Μαγούλα)

  Ασκήσαμε πίεση για την άμεση αποζημίωση των αγροτών  για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες από παγετό και πλημύρες στα χωριά (Ιούνιος 2016 και….. ) Αρτεμίσιο, Κάψια, Ζευγολατιό, Λουκά, Νεστάνη, Πέλαγος, Άγιος Βασίλης, Στενό, κ.α.

   Στην μάχη των δημοτικών Συμβουλίων φέραμε το θέμα της μη έγκαιρης αποκομιδής των απορριμμάτων αλλά και τη γενικότερη ανυπαρξία του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας των χωρίων μας.

  Κατ’ επανάληψη, εισηγηθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ της ενίσχυσης της «πάγιας προκαταβολής των Προέδρων» γιατί οι πρόεδροι μας κρατούν «Θερμοπύλες» στα χωριά με ηρωισμό και ενισχύουν τον θεσμό της αποκέντρωσης. Το θέμα της μη παροχής δωρεάν ίντερνετ σε περιοχές αποτελεί τροχοπέδη με σοβαρά προβλήματα ακόμα και στην συνταγογράφηση των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

 • Άναρχη Πόλη

  Οι θέσεις μας

  • Προγραμματισμός συγκοινωνιακής μελέτης για την πόλη της Τρίπολης και την αντιμετώπιση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος και της έλλειψης θέσεων στάθμευσης.
  • Οριστική λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων με διασφάλιση της ευζωίας των ζώων και τη δημιουργία ενδιαιτήματος.

   

  “Επικαιροποίηση της κυκλοφοριακή μελέτης με την δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης. Ενίσχυση και επίλυση των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο του συνόλου του Δήμου και τέλος διασφάλιση της ευζωίας των αδέσποτων ζωών.”

  Η αντιπολιτευτική μας τακτική

  Η παράταξη «Τρίπολη – Αλλάζουμε τα Δεδομένα»  κατά τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων πρότεινε λύσεις για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Τρίπολης στην καθημερινότητά τους.

  Έγιναν παρεμβάσεις για το μεγάλο πρόβλημα του κυκλοφοριακού και των περιορισμένων θέσεων στάθμευσης, πρόβλημα που  η Δημοτική αρχή απαξίωσε ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου απέρριψε την απόφαση του Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης σχετικά με την παράταση των μισθώσεων των παρκινγκ.

  Αποτέλεσμα της αδράνειας του Δήμου στο θέμα αυτό είναι η έλλειψη μισθωμένων χώρων στάθμευσης και κατά συνέπεια η απόρριψη της αναθεωρημένης κυκλοφοριακής μελέτης.

  Επίσης έγιναν παρεμβάσεις σε θέματα ασφάλειας του οδικού δικτύου (φθορές των οδοστρωμάτων, λακκούβες, κακοτεχνίες δημοτικών οδών) αλλά και παρεμβάσεις για τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού σε σημεία της πόλης με μεγάλη επικινδυνότητα.

  Για το μεγάλο θέμα των αδέσποτων καταθέσαμε για πρώτη φορά επίσημη πρόταση με συγκεκριμένες θέσεις που θα προσφέρουν φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα αλλά και σωστή λειτουργία της πόλης. Συγκεκριμένα προτείναμε:

  1. Διασφάλιση της ευζωίας των αδέσποτων ζώων

             – Σωστή περίθαλψη και φροντίδα

             – Καταγραφή όλων των ζώων, ειδική σήμανση σε όλα καθώς και βιβλιάριο υγείας

             – Σταθερά σημεία σίτισης

  1. Δημιουργία ενδιαιτήματος.

        3. Προώθηση υιοθεσίας των αδέσποτων με διαφημιστικές καμπάνιες και ευνοϊκούς όρους.

 • Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός

  Οι θέσεις μας

  • Πρόταση για ίδρυση κοινωνικού φροντιστηρίου και Προγραμματική Συμφωνία και διμερή συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το Δήμο.
  • Δημιουργία Πολιτιστικών Διαδρομών από την Αρχαιότητα ως σήμερα και Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης.
  • Αξιοποίηση και ενίσχυση των αθλητικών εγκαταστάσεων και Δημιουργία Ποδηλατοδρόμων στην Πόλη.

   

  “Θεσμοθέτηση κοινωνικού φροντιστηρίου για την ανακούφιση των οικογενειών και τη στήριξη των μαθητών του Δήμου μας. Σχεδιασμός και προγραμματισμός πολιτιστικών δράσεων που θα βγάλουν τον Δήμο της Τρίπολης από την «πολιτιστική αφάνεια ».Στήριξη των ατόμων με αναπηρία με σύνολο παραστάσεων ώστε οι συνάνθρωποι μας να απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα τους ατομικά ,κοινωνικά και πολιτιστικά. Ενεργοποίηση των αθλητικών σωματείων του Δήμου μας για την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε ο δήμος μας να μετατραπεί σε αθλητικό πόλο έλξης.”

  Η αντιπολιτευτική μας τακτική

  Καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 02-11-2015 την πρόταση για ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστηρίου στο Δήμο με στόχους τη διδακτική στήριξη και την προσφορά ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών που οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

  Στον τομέα του πολιτισμού προτείναμε τη ψυχαγωγία και την επιμόρφωση  των κατοίκων του Δήμου αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Συγκεκριμένα  οι παρεμβάσεις αφορούσαν την διοργάνωση πολιτιστικών δρώμενων κατά την διάρκεια όλου του χρόνου , την ενεργοποίηση εθελοντικών ομάδων δράσεων, τη Δημιουργία Διεθνούς Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης ,την τουριστική αξιοποίηση ιστορικών μνημείων του Δήμου με την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών  αλλά και την θεσμοθέτηση της Λευκής Νύχτας που πρώτος και με επιμονή ο Νίκος Τσιαμούλος εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

  Με αίσθημα ευθύνης καταθέσαμε την πρόταση μας για την διευκόλυνση της σκληρής καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία. Το τρίπτυχο που μπορούμε να πετύχουμε είναι:

              H προσβασιμότητα,

              Η συνοδεία εθελοντών για άτομα με αναπηρία και

              Η κατασκευή Κέντρου Απασχόλησης και Ψυχαγωγίας ώστε τα άτομα με αναπηρίες να απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα τους ατομικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά.

  Για πολλαπλή φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την δημιουργία ποδηλατοδρόμων καθώς και το άνοιγμα του Δήμου μας στην δημιουργία εκδηλώσεων και δράσεων που τα τελευταία χρόνια απουσιάζουν από την πόλη (κύπελλο ΚΟΑΤ , κ.α. )